Trailcoachens tips #6 - Trail med pannlampa och rätten att vara trygg i skogen även när det är mörkt.

Trail i mörkret ställer lite andra krav än i dagsljus. Framförallt behöver du en pannlampa. Men lampan på huvudet kommer inte att springa åt dig. Därför handlar det här avsnittet mer om det som är inuti huvudet.

lampa1.jpg

Titta uppåt, så går det lättare

Bra hållning är precis lika viktigt för löpsteget i mörker som i dagsljus, men pannlampan gör det lockande att rikta ansiktet mot marken för att lysa upp stigen. Då får du tyvärr en ihopsjunken hållning och det blir onödigt jobbigt att springa. Risken finns att du sedan tar med dig det steget ut på tur i dagsljuset. 

Som tur är går det att ställa riktningen på många lampor. Rikta själva lampan så att du får ljus flera meter framför dig. Fäst sedan blicken allra längst fram i ljuskäglan, så behåller du ditt snygga, stolta löpsteg!

Lita på att fötterna hamnar på rätt plats. 

Du är gjord för att röra dig i naturen, så appen som ser till att du trampar där du ska, har naturen redan installerat i dig.

Titta längst fram i ljuskäglan så registrerar din hjärna var du ska sätta fötterna bland kommande ojämnheter och du kan tryggt trava på. Precis som i dagsljus är det bra att ta korta steg som gör att du kan parera för rötter och stenar. 

Det kan kräva lite träning att våga släppa upp blicken, men ge det tid så kommer du kunna uppleva ett fint flyt i löpningen även i mörker.

Våga vara trygg i mörkret. Du har samma rätt att tryggt springa i skogen som alla andra, även om solen har gått ner

lampa.jpg

Många är, eller har varit, rädda för att springa i skogen när det är mörkt. När du är stressad och otrygg kommer du att lägga energi på rädslan istället för på löpningen, och det motverkar ju hela syftet med löpturen. 

Därför är det bra att hitta det som gör dig tryggare. Kanske är det att springa i grupp eller med någon enstaka löparkompis, med (egen eller annans) hund, att meddela någon var du springer, springa ett lopp på kvällen, eller något annat. Huvudsaken är att du kan fokusera på din löpning och njuta av att kunna springa i skogen, oavsett tid på dygnet.

Varje trygg löptur i mörkret blir en påminnelse om att du har samma rätt att tryggt springa i skogen som alla andra, även om solen har gått ner!

Tre tips till dig som ska springa trail med pannlampa:

  1. Vinkla lampan, inte huvudet!

  2. Lita på att fötterna hamnar på rätt plats, och titta längst fram i ljuskäglan!

  3. Se till att du är trygg i skogen! Spring med andra på Night Trail Run den 26e oktober!

PS.
Jag får ibland frågan om jag själv inte är rädd att springa i mörkret. Då brukar jag svara att jag hade respekt i början men har lärt mig att hantera den. Först sprang jag i grupp med pannlampa, men numera är jag oftast trygg helt ensam i min ljusbubbla. 

Om ändå ett stråk av rädsla smyger sig fram bland tankarna, brukar jag resonera mig fram till trygghet: Risken är faktiskt mycket större att jag vrickar foten, än att jag träffar någon som vrickat huvudet! DS
Night Trail Run