Trailcoachens tips #7 - Vilka trailskor ska jag välja?

Löpning är enkelt: Du behöver bara skor och någonstans att springa. Ändå har löparskor blivit lite av en egen vetenskap. Vilka trailskor ska du egentligen välja?

Det viktigaste med dina trailskor är att dina fötter mår bra av dem. Testa dig fram och lyssna mer på din kropp än på den senaste trenden eller skolan inom skor. 

Just nu råder två stora skotrender: bredare eller tightare framdel av skorna (den så kallade tå-boxen), och en sula som är helt platt eller har en viss lutning (det vill säga “drop”). Det som du mår bäst av, är det som passar dig.

skorimotljus.jpg

Är underlaget hårt, kan du välja skor med mer dämpning. På tex grusvägar eller berghällar kan du ha nytta av dämpningen, särskilt om du är van vid att ha väldämpade skor. Välj gärna skor med mindre grov sula så får du mer kontakt med marken, och minskar så risken för att du halkar.

Ska du springa på mjukare underlag, kan du välja en sko med mindre eller ingen dämpning. På leriga stigar och mossa eller i obanad terräng har du mindre behov av dämpningen. Du kan istället få bättre markkontakt och därmed kanske minska risken för att vricka fötterna. Välj gärna en sko med riktigt rejäla dubbar, så får du bättre grepp. Vill du ha riktigt bra grepp, tex på hala grenar, is eller berghällar så väljer du skor med metalldubbar.

Foto Pierre Mangez

Foto Pierre Mangez

Så till den viktigaste frågan: Vilka skor ska du ha på Night Trail Run? Om du springer 5 km eller 10 km så kommer du att få sköna stigar och obanad terräng som är relativt mjuk. Är det en blöt dag, gör du gott i att välja trailskor med grövre sula. Är det torrt väder, så kan du klara dig med lite mindre grov sula. Tänkte du springa fort, är det ingen dålig idé med ståldubbar - oavsett väder. Du som har valt 30 km kommer att få en blandning av stig och grusväg, så du behöver tänka lite mer all-round trailskor.

Tre tips till dig som ska välja trailskor:

  1. Lyssna på din kropp när du väljer skor.

  2. Välj skor med sulor som har grövre mönster till mjuka underlag, och mindre grov sula till hårt.

  3. Ta hänsyn till vädret: blöta underlag kräver grövre sulor.

lerigaskor2017.jpg

Tuffa tag

Det kan bli lite lerigt på Night Trail Run, så välj ett par skor som gillar det.

Night Trail Run