Trailcoachens tips - Trail gör dig till en bättre löpare

Att springa i skogen gör oss till starkare löpare. Dessutom mår vi bra av att bara vara bland träden. Men hur är det med trail-löpning i mörker?

20180618_200934.jpg

Att vara i naturen sänker våra stressnivåer. Forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet har räknat ut att gammal skog är bäst: 70 år gammal och har 16 meter höga träd är bäst “återhämtningsskog”. Vi som springer i skogen har förstås känt att man mår bra även i lite nyare skogar. Dessutom blir vi mer stresståliga av att springa några gånger i veckan. Löpning är en form av stress som vi utsätter kroppen för, och på vis tränar vi på att hantera stress genom att springa.

Trail-löpning har flera fina fördelar. Att springa på små stigar med rötter och stenar - eller i helt obanad terräng - stärker fötter och fotleder. Löpning på krävande underlag ger också starkare bål och bättre balans, eftersom de ojämnheter som du parerar för med fötterna också behöver balanseras upp med resten av kroppen. Det gör att du också blir bättre på enklare underlag.

Trail är helt enkelt en extra utmaning, ett sätt att göra oss till starkare och därför mer hållbara löpare.

Trail i mörker ger ännu mer utmaning - och ännu bättre träning! Även med en riktigt stark pannlampa behöver vi vara extra skärpta för att kunna springa på ojämna underlag. När du springer med pannlampa har du faktiskt också själv makt över var det ska vara ljust, och var det ska vara mörkt. Själv upplever jag också att löpning i min egen ljusbubbla är friare från andra intryck. Trail i mörkret blir helt enkelt vilsamt för huvudet, gör det lättare att koppla av från vardagen och enklare att göra en enda sak: att springa.

Du kan också lämna asfalten och motionsspåret. Ta dig an utmaningen att springa på små stigar eller helt obanat - med eller utan dagsljus.

I kommande inlägg kommer jag att rikta pannlampan mot löpteknik och en och annan pryl som gör det lättare att springa i skogen, men du kan ge dig ut redan nu. Innan du ger dig av, har jag tre konkreta tips:

  1. Ha sällskap! Det är både roligare och tryggare att dela upplevelsen med någon.

  2. Använd en bra pannlampa. Låna gärna en av någon och testa innan du köper en egen.

  3. Sänk tempot. Spring inte snabbare än att du har kontroll på var du sätter fötterna, så minskar du risken för att skada dig.

Ha det så kul!Night Trail Run