Vacker, omväxlande och tuff!

En av löparna i 30 km-klassen är Martin Kjellqvist. Han gillar verkligen den längsta klassen och brukar springa banorna fler gånger om. Han är lite ovan med navigeringen, varför våra banläggare Emelie Grafström och Jenny Wallner bjöd in honom på en provtur. Här följer Martins berättelse om kvällen.


Jag måste erkänna att det var riktigt kul att springa med karta i handen! Det är något jag inte gjort sedan någon idrottslektion på sent 90-tal. Genom att låta mig försöka hitta helt utan assistans kunde banläggarna se var de ska sätta ut pilar för att hjälpa sådana som jag att hitta rätt.

Jenny ger navigeringstips till Martin, under en välförtjänt paus under färden.

Jenny ger navigeringstips till Martin, under en välförtjänt paus under färden.

 Själva löpningen bestod av att banläggarna Jenny och Emelie småpratade och joggade där jag själv var tvungen att snitta på tröskelzon för att hänga med. Banan är med andra ord riktigt tuff för oss som inte ultralöper trail till frukost… En del av backarna kommer att suga musten ur den bäste, och min enda räddning var att försöka intala mig själv att varje backe var den sista!

 På många ställen är det både teknisk och rolig stig, med en del utförslöpor som jag – min trötthet till trots – kunde njuta av i fulla drag.

 Jag älskade att springa 2019 års bana och springer fortfarande ofta delar av den, men jag måste erkänna att årets bana blir svårslagen. Stigarna och naturen är lika vackra som varierande samtidigt som det kommer att bli mycket tuffare än sist. Mitt eget tidsmål ligger nu en halvtimme högre än den förra banans, men jag hoppas verkligen att jag klarar det – det är bara den lilla detaljen att lyckas hitta till målet kvar. Men med kvällens lektioner av Emelie och Jenny är jag säker på att klara av den detaljen också.



Mina tre tips inför 30 km,
1. Justera din energiplan. Det var för mycket tuff löpning för att min vanliga strategi skulle funka. Det är "bara" tre mil, men jag tipsar om att faktiskt öka mängden energi jämfört med det vanliga för distansen.

2. Träna på att ta riktigt korta steg uppför. En del av backarna är lite för tuffa för att älga på uppför - även om det är tävling.

3. Höj blicken. Det är mycket teknisk terräng så det är klart att pannlampan måste lysa upp marken närmast fötterna när det är kolsvart ute, men höj blicken ibland - dels för att underlätta navigeringen, men främst för att njuta av hur vacker skogen är i mörkret!

Vill du prova på 30 km eller kanske en kortare distans att börja med, så hittar du anmälan här!

 

Föregående
Föregående

Äntligen här - Night Trail Runs egen buff

Nästa
Nästa

Omvänd medalj med känsla för detaljer