Trailcoachens tips #10 - Med pannlampa i winter wonderland

TCT

Du har säkert märkt att skogen blir tystare när snön kommer. När du stannar upp kan det bli knäpptyst - en riktig gåva i dagens samhälle! Om du lyssnar noga, kan du också höra skillnad på dina steg beroende på hur kallt det är: riktigt kall pudersnö knarrar på ett annat sätt än snö som är närmare nollgradigt.

A71607E9-CFB4-45ED-B97F-1F9D11F84BD6.JPG

Snö känns inte alltid likadant under fötterna. Beroende på temperatur, snötäckets tjocklek och hur hårt packad snön är, får du olika känsla. När du ändå är ute och känner på snön, testa hur olika ansträngande det är att springa på hårt packad snö, jämfört med att få pulsa fram i djup, orörd snö! Är du redan van vid att springa i skogen, har du nytta av din trail-teknik nu: korta, snabba steg gör snö-löpningen både lättare och tryggare.

I skogen förändras också färgerna när snön kommer. I skenet av din pannlampa ser du nu starkare kontraster. Snön ger ny form åt naturen och det blir extra tydligt när du springer med pannlampa. Ibland behöver jag stanna upp för att förstå exakt var jag är i min egen hemmaskog, eftersom den blir som ny när den är täckt i snö.

Ta ett lekfullt pass i skogen nästa gång. Backintervaller med stjärtlapp är min favorit: Spring upp, åk ner! En annan rolig löpar-lek är att dra barn (egna eller andras!) i pulka. Fäst pulkans rep i ett bälte och spring, så får du både konstant uppförsbacke och glada miner.

När du behöver en paus i snön, är pannlampan din bästa vän. Snö är ju små iskristaller, och med din pannlampa kan du få hela skogen att glittra.

8DD77798-6722-4E79-9A73-322C58871424.JPG

Snö gör något särskilt för oss löpare. Fortsätt att springa på vintern, så kommer du att känna dig starkare när våren kommer. Det är inte bara vårkänslor, det är träningseffekten av att springa på ett tyngre underlag. Ut och njut i snön, så länge den finns kvar!

Föregående
Föregående

När det blir ljusare planerar vi för det mörka

Nästa
Nästa

Stjärnklar trail-magi - En racerapport