Trailcoachens tips #8 - Spring din vanliga runda - i mörkret!

TCT

När du känner för att sluta, minns varför du började. Om 2020 har fått dig att tappa lite riktning, så är det nu du ska ta det här slitna citatet på allvar. Och fortsätta springa din vanliga runda.

20200731_154309(0)_Original.jpg

Oftast funderar du kanske inte så mycket över vad som faktiskt får dig att träna. Men när det går tyngre (eller när en pandemi ställer saker på sin spets!) kan du behöva påminna dig om exakt varför du tränar.

För att hjälpa dig att se alla dina varför, kan du dela upp dem i inre och yttre motivation. 

Inre motivation kommer från dig själv och kan till exempel vara den sköna känslan av att vara stark och uthållig som du får av träningen, tillfredsställelsen av att ha gjort något bra för din hälsa eller nått ditt tids- eller distansmål, njutningen i att springa i skogen eller glädjen från gemenskapen med träningskompisarna.

Yttre motivation är någon form av yttre belöning för det vi gör, såsom social status, andras uppskattning eller pris i en tävling. Det kan också vara påtryckning eller stöd från till exempel tränare, familj eller bekanta. Det är lätt att se yttre motivation som sämre än inre drivkrafter, men det viktigaste är ju ändå att vi rör på oss - och då kan vi ha stor nytta av en stöttande omgivning.

Över tid kan det vara svårt att träna enbart av inre eller yttre motivation. Ibland behöver vi lite extra yttre ledning och ibland driver vi oss själva bäst. Hitta en mix som passar dig i den livssituation du är just nu - och skäms inte för att det ibland är en glad kommentar på Facebook som gör dig glad över ditt pass. Bara du vet vad du behöver just nu för att kunna fortsätta.

Många motiveras av tydliga mål. Därför är det lätt att tappa lite fart när många av årets lopp har ställts in. Men du kan enkelt ordna ett eget testlopp. Kanske med en kompis som kan hjälpa dig att springa på drömtiden eller drömdistansen. Att springa lopp är ju också socialt - och att träna tillsammans är inte inställt. För dig som motiveras av att röra på dig i gott sällskap är därför trots allt ganska mycket som vanligt.

Om du motiveras av att uppleva naturen är möjligheterna fortfarande oändliga! Spring den där vandringsleden som du inte testat ännu eller testa banan för ett lopp som blev inställt (ofta finns kartan på loppets hemsida eller på någon träningsapp), spring på nya stigar i din vanliga skog eller åk till en annan skog och njut av att upptäcka den.

Och du, visst vet du att solen går ner allt tidigare? Om din vanliga runda i skogen känns lite tråkig, ladda pannlampan och spring den i mörkret istället. Ta med en kompis som behöver lite ombyte och spring kompisens runda i mörkret nästa gång. Då kan ni tillsammans gå in i ljusbubblan i väntan på årets Night Trail Run!

20200809_064155_Original.jpg
Föregående
Föregående

Trailcoachens tips #9 - Så maxar du ditt Night Trail Run hemma

Nästa
Nästa

Racerapport från Night Trail Runs ambassadör